På Lödöse museum finns en medeltida vante sydd av tyg. Jag har haft tillfälle att studera den för att se på hur den är tillskuren och vad det kan vara för tyg. Materialet har blivit liggande men nu har jag bestämt mig för att i min Knitters Loom väva två tyger – ett i treskaft och ett i tuskaft. De blir bruna med ränder på samma sätt som orginalet har. Men det är inget försök att återskapa det tyg som vanten en gång syddes av. För det måste man få fram specialgarner, och det blir en helt annan historia.


I reenactment-sammanhang behöver man vantar och hittills så har jag bara sett nålbundna vantar. Mina tyger är ett försök att visa att det går att väva ett tyg och sy sin vante. Och för att göra det möjligt för den som inte kan få fram specialgarner har jag valt ett vanligt filtgarn.
Orginalet är vävt i 4-skafts liksidig
kypert. Med två grindar kan man väva treskaftskypert. Det är
rullen som ligger på bordet, ganska kraftigt valkat. En nybörjare på vävning vill kanske börja med att väva med en grind, därför väver jag även ett tuskaftstyg.

Uppmätningen har jag och är nästan klar med att anpassa mönstret till en dam- och en herrstorlek. Vanten verkar ha blivit lite deformerad under sina år i jorden, så en liten anpassning av mönstret är nödvändig.

Tanken är att ha vantarna uppsydda och en beskrivning klar till årets dubbelkrig.
Hela “Historien om en vante” ska också med tiden komma på hemsidan.
—————-
3 april 2013
Nästa bloginlägg finns HÄR
Mer om vanten finns på min hemsida.
—————-