Höstbild 2012

Martin och jag har i åtta år varje sommar tillbringat ett par veckor på Middelaldercentret på Bornholm. Om våra sju första år kan man läsa i en artikel i Vennekredsens medlemsblad Herolden. Det finns som ett särtryck HÄR.

Vårt åttonde år, 2012, blev annorlunda än de tidigare åren. Vennekredsen bjöd in till middelaldertreff. Det var ett alternativ till den marknad som blivit allt mindre och mindre, och som nu inte längre skulle vara. Det blev två fina veckor med mycket mer samvaro med vänner än vi varit vana vid tidigare. Vi kände oss in- och meddragna i verksamheten på ett helt annat sätt än under tidigare år. Vi bodde i vårt tält som vanligt alldeles intill våra bornholmska vänners läger. Vi var nästan som en vaktstuga vid deras ingång.

I kokhuset inne på Stormansgården huserade våra vänner från Sebastians gille Bornholm med diverse textilhantverk. De sov också inne i det huset och tyckte att det var så skönt efter alla år i tält. Då ska man ha i minne att året innan var det regn på ett sätt som ingen varit med om tidigare!

Vi älskar vårt medeltidstält och att gå och lägga oss och titta upp mot taket med sina “striber”. Långsamt vaknade lusten att få bo i ett av de medeltida husen. Men vi ville bo i ett av husen med en riktig medeltida säng. Så vi kastade våra blickar på stormansgårdens kammare. Under våra två veckor på centret växte en idé för 2013 fram. Och den skulle förena två drömmar – att bo i ett medeltida hus, och att fylla det med textilier så som det ser ut på medeltida bilder. För i de medeltida husen fanns mycket mer av textil än vad nutida uppbyggda interiörer visar. Om detta skulle jag dessutom förläsa på Gotlands museum under medeltidsveckan.

Vi hörde oss lite försiktig för om det här kunde vara möjligt – och fick ett fantastiskt gensvar. Så nu är det bara att använda våren till att väva!

Här på bloggen kommer vi att berätta om de textilier vi väljer att tillverka och om förebilder. Vi har också funderingar vilka personer vi är. Skåne och Bornholm hörde ju nära samman och Bornholm lydde under ärkebiskopen av Lund. Det här blir Martins uppgift att berätta om.