Jag har fått frågor om det finns en app för WeavePoint så att man kan ha med sig sin läs/surfplatta och använda t.ex. vid analyser och rita direkt på plattan. Jag blev nyfiken på hur det skulle vara att rita på det sättet. Hur svårt/enkelt det är att rita direkt med penna, blir rutorna tillräckligt stora, kan man hitta en penna som fungerar – fingrarna är för stora för att rita i rutorna.

Nu finns det inte någon app för WeavePoint – och en sådan skulle bara ha de allra enklaste funktionerna. En läsplatta är ingen dator, det går inte lägga in avancerade program i den. Nu har det kommit datorer där själva skärmen är datorn och den går att ta loss från tangentbordet. Det finns små sådana, samma storlek som en ordinär läsplatta. Så nu har jag en Asus Transformer Book med en tiotums pekskärm.

Fördelen med den är att det är en komplett dator, jag kan lägga in mitt vanliga WeavePoint med alla funktioner. Jag har nu testat den som platta vid analyser och det fungerar utmärkt. Den har legat på bordet som på bilden eller med både tyget och plattan i knät. Jag hittade en tunn penna och så var det att hitta lite andra sätt att arbeta eftersom jag är van att använda många av tangentkommandona. Men det går fortare att peka med pennan än att använda en mus, så jag arbetar nog lika fort så här. En av fördelarna är att jag kan vända plattan och få en längre trampordning synlig som i det här fallet med rosengången.

Det spännande nu är att se hur utvecklingen går på datorfronten. Att surf/läsplattorna blir allt vanligare ser vi, men hur blir det med den här sortens datorer (det finns fler märken som har satsat på det här)? Den jag har kostar inte mer än en läsplatta, och billigare än de flesta iPad. Och väger inte så mycket mer. Med sitt tangentbord fungerar den som en vanlig laptop.

Nackdelen för den som har vant sig vid en massa appar är att i en dator kan man inte ta hem de apparna. Men för mig som inte har sådana i min Androidplatta kan jag helt ersätta den med plattan i datorn.